BLOGGER TEMPLATE

Pages

27 June, 2009

TRANSFORMER????



the twin yg suke gaduh....





..... smart2.....



...prime yg kacak... huhuhu~~



TRANSFORMER 2... da kuar da.... wah... tgk thriller dy mmg best... nk tlong upload kn kat sni... tp.... ngak boleh.. ade prob skit... so, sape2 nk tgk thriller dy bleh la klik kat link ni...http://www.youtube.com/watch?v=Pcz6yAYDT4g
seriously dude... I LIKE TO WATCH THIS MOVIE... I`M A BIG FAN FOR THIS MOVIE... since the first transformer, i think i have seen it for many times... tah la... best la... sape yg xpna tgk... tgk la.... cter psl robots yg try to save world... so, cute...dgn prime yg kacak+handsome beserta macho...cm taw2 jek dy hensem... pdhla robot jek... hehehe...
i give 5 star la... mmg TERBAEK la.... gerenti bez... xrugi kot... seronok!! besh!! and... tgk la yek... hehehe~~ let me share some photo about all my heroes.. hehehe...
malas nk cter pnjg2... so sape yg blek msia, bleh la g tgk... spe xnk... tnggu jek, cetak rompak ke or ape ke... hehehe... korg tgk je la gmbr2 ni.... ok... enjoy seeing yeah... tatatata~

24 June, 2009

...dilemma dlm ke"HOT"an...

41 darjah celcius??? tinggi gler... erm.. ni bru nk permulaan musim panas... law klimaks dy... huis, tuhan je la tahu kepanasannya.... law mcm ni... nmpk gaya, mmg setiap thn la blek m`sia...
xthn duk kt egypt tyme summer... mmg hot... mama... nntikan la kepulangan anak mu setiap thn yerk... hohoho~~~ dulu, before g sni... kat msia org slalo ckp, egypt tu panas... tp aku xhiraukan pon.. aku pikir, ala, plg koman pon panas cm kat msia.... skali, da smpi sni... hah, bru taw.. tu la, ckp org xnk dgr... aduss~~
tp... ape2pon... bez gak la.. bleh la nk memblackkn muke yg putih ni...(putih la sgt)... hahaha.... pikir positif je la.... tp aku mmg pelik sgt2... cmne la org2 arab ni bleh thn ek?? ngn pakai baju tebal2.. pastu still minum air panas2... erm... xburn ke ek dorg tuh??? klo winter minum air panas bler la trima logi akal... tp tyme panas ni... YA ALLAH... mmg da terbakar da... xpe la.. mmg dorg da biase kot... hahahah~~
tyme musim2 panas ni.. berbagai2 la ragam manusia kte dpt tgk2...
xyah jauh2... rumate aku sndri pon da mcm2 da... let`s tgk ape ktorg wat tyme musim panas ni....

***Aktiviti2 bdk2 uma prof yusof****

1) peti sejuk mmg berlambak la air sejuk....
2)tmpt letak ikan n ayam da diganti jd tmpt letak air....
3)klo org tyme musim panas ni akan diam.... law aku, aku suke jerit.... hahaha....
sian gler rumate aku.. hbs la ear pinna dorg... nsb bek la frequency aku msh xoverdose lg....huhu... (sory korg)... korg try la... jerit kuat2 ngn pitching yg plg high skali... msti rase puas sgt... hohohoho....
4) klo kak wahidah... tyme panas, ape lg duk diam2 melayan movie.....xpon on9 la tu... men game kt fb...
5) tp... kak ya ade stu perangai weird... dy suke men air... pastu, t dy men simbah2... skali jek dy wat... tp yg jd victim nye aku la...
6)dila... ape lg... on9 la, xpon.... bace blog....dy ni vice versa skit dr aku... hibernate kot... hahaha...(jgn marah)
7) bleh tgk kipas, rase cm nk beli air cond la plak...
8) bukak sehabis yg mungkin la..
9) air nectar mmg berlambak dlm peti sejuk... ari2 beli....
10)air gas sinakola, n smua jenis ayaq gas ade dlm peti sejuk...(mmg spe dtg uma ktorg mmg bertuah la)... hahaha... tp xnk bg korg pon... juz suro tgk jek...
11)gula mmg plg cpt hbs la tyme ni, coz asyik duk wat air manis jek.......
12)dan paling penting... tyme msim panas ni.. mmg jarang la masak... slalo order luar jek... (seri-indon-malaya) smpi ustz kt seri indon tu agaknye da nl da kat ktorg... huhuhu~~~
13) mkn luar la.. pe lg... huhuhuhu~~~

tp satu je la aku syorkn kat korg... law rase panas sgt... korg jerit jek kuat2... gerenti best gler pastu... rase cm tenang jek.... hilang rase kepanasan tu... tp law kna marah ngn rumate.. hahaha.. tu no komen... nsb bek housemate aku xmarah... hahaha...
ak nk bg award la kat smua housemate aku coz snggup bertahan dgn jeritan aku... hahaha...
lg2 kak wahidah la... hohohoho~~~
ok2... nk out... esok oral histo... last subject for subjek wajib... pasni MERDEKA.... hepy nyer...
nk blek m`sia... xsbr2.... xsabar nk minum air cendol, air jagung, sgla mcm air la yg sejuk...
oh, malaysia, benarkn la aku blek... aku janji!! pasni law blek... aku xkn ckp lg... SO HOT LA MALAYSIA... aku akn ckp, SO COOL LA MALAYSIA.. hhuhuhu~~
benarkan la aku balek ea... hahaha... tatatata

21 June, 2009

L.O.V.E vs C.I.N.T.A

salam... akhirnye,,.. berjaya gak aku melawan malas ni... td nak bace buku, punye la ngntok....
tp bler mengedit blog, xlah ngntok... ish2.. setan ni.. jahatnyer... aduss... nga boring2 td... aku pon g la jalan2 kat blog2 org pastu duk merewang kt http://perubatan.org/ jap.... erm.. ade satu artikal best... mmg menarik la... artikel ni hasil nukilan DR. Ahmad Shuib Yahaya.. ingat lg kn?? aku mule2 ingat mls nk copy... tp bler pkir2... korg mesti malas nye nk bukak kat perubatan online ni... so, aku pon copy skit2 la.. kalo korg nk bace lagi... sila2 la bukak ke blog perubatan ni http://perubatan.org/... byk gk la artikel2 yg bez2, yg dinukilkn oleh bakal2 doktor mesir... and korg pon sape yg ade idea2 yg bernas2 bleh jek post kat sna... hahaha... cm promoter lak aku ni... bleh la.. pas ni aku, mohon jd AJK birokomunikasi kat organisasi perubatan... hahaha~~ enjoy reading yeah...

Banyak sebenarnya. Estrogen, Testosterone, Phenylethylamine (PEA), Dopamine, Noradrenaline, Endorphins, Oxytocin dan Serotonin hanya sebahagian daripada kisah cinta ini. Interaksi bahan-bahan kimia semulajadi inilah yang menjadikan cinta seperti cinta yang kita kenali.
Lebih spesifik: Dopamine, Norepinephrine, dan Serotonin terhasil pada fasa mengurat dan terpikat. Oxytocin dan Vasopressin pula dikaitkan dengan hubungan jangka masa panjang. Apabila cinta dan kasih sayang sudah menebal.
Bila mata bertentang mata, lidah kelu untuk berkata.Cinta. Cinta lahir dari mata tapi tidak terus ke hati. Cinta menyimpang ke jantung. Jantung menggetarkan ritma yang luar biasa, diterjemahkan di otak melalui sistem saraf autonomik. Terhasillah PEA (thanks to Klein Liebowitz), Dopamine dan Noradrenaline. Kesemuanya dari salasilah yang sama dengan Amphetamine, juga dikenali sebagai Speed, sejenis dadah berbahaya.

Kesannya? Hampir sama dengan Speed. Jantung rasa berdebar, lutut menggeletar. Air liur meleleh, tak dapat ketagih. Makan tak lalu, tidur tak lena. Hidup jadi serba tak kena.
Hilang selera makan, peningkatan stamina (chatting berjam-jam tak letih punya...), perpeluhan, hyperactive, loya, gatal-gatal kulit (betullah istilah menggatal tu), peningkatan kadar degupan jantung, tekanan darah tinggi, pening.

Kesannya kepada psikologi pula: banyak cakap, peningkatan konsentrasi dan confident, peningkatan respon dan euphoria (tu yg tergelak sorang2 tu...), insomnia, decrease REM sleep (tu yg tidur tak lena).
PEA juga membuatkan seseorang itu yakin, alert dan berani mencuba sesuatu yang baru, sebab tu la kita tengok orang mabuk asmara ni sanggup buat yg pelik-pelik; lari dari rumah, lompat pagar asrama, sanggup buat apa-apa saja untuk yang dikasihi. (konon...)

Tetapi, bila 'dibuang cinta', clash, putus cinta& kesannya amat parah. Otak serta merta akan berhenti merembes PEA dan kesannya, sama dengan penagih Speed yang tak dapat stok; tak tentu arah, panik, bengong, boleh jadi gila. Tak mustahil medically.

Cinta. Euphoria, gayat, ketagihan. Di luar kawalan. Di bawah sedar.
Norepinephrine dan Dopamine sering dikaitkan dengan romantik. Mana taknya, ia merupakan desire molecule antara neurotransitters. Dopamine yang terhasil di kala bercinta berhubungkait dengan penghasilan Oxytocin, sejenis hormon yang diperlukan oleh ibu-ibu yang menyusukan. Oxytocin kadangkala digelar 'cuddle chemical'.

Oxytocin dirembes dgn banyak ketika aktiviti-aktiviti aktif seperti urutan (sebab tu, urut mengurut ni amat berbahaya bagi sesiapa yang tak nak jatuh cinta, hati-hati, cakar harimau amat baik untuk pasangan suami isteri...), aktiviti-aktiviti lasak dan aktif ketika dating juga adalah salah satu cara yang baik utk mengurat; roller coaster ke, berlarian-larian, keliling pokok macam hindustan tu sume. Sume ni Oxytocin punya kerja.

Oxytocin juga mengurangkan perasaan takut dan meningkatkan kepercayaan, tu kualiti penting dalam percintaan. Kajian juga menunjukkan Oxytocin melembapkan beberapa fungsi pembelajaran dan ingatan. Hmm... tapi masih boleh dipertikaikan, sebab ada yang lebih berjaya dalam akademik bila bercinta. Kalau tidak hati-hati, Oxytocin berlebihan akan menimbulkan masalah.

Akibatnya? Bila masing-masing sudah berkehendak, mulut tidak lagi boleh berkata tidak. Tangan mula meraba, mengusap, membelai. I love You, You love I. Maruah pun tergadai.

p/s... so, konklusi nye.... KAWEN JE LA... hahahahah~~~ hbs cter....

E>N>D....



20 June, 2009

~happy father`s day~

salam... SELAMAT HARI BAPA kepada semua bapa2...
erm... rasa sedih la plak... sbb xtaw nk dedicate kat sape... sob3.. sedihnyer...my dad already gone.. nk dedicated kat bapak mertua, erm blum ade calon lg....cmne ni?? wawawawa...~~=(( beznyer kan law ade ayah lg... ye la, boleh kongsi mcm2... hargailah bapa2 anda semua ye....
msti semua tertanya, ayah nisa g mna?? ayah nisa sakit ke???ok2.. let me tell u the story....ALLAH LEBIH MENYAYANGI NYA..mengikut catatan doktor KAY THWE HTUN...(doc yg btugas tyme tu) my dad meninggal coz SEPTIC SHOCK WITH THE BRONCHO PNEUMONIA....
dlu sepatah haram ak xfhm ape la penyakit abah ni... ingat lg...waktu dpt jek sijil kematian abah, aku trus cari dlm dictionary psl penyakit ni...tp xjumpe... from dat tyme, aku berusaha nk taw.. ape la maksud smua ni...tp akhirnye, taw gak pas da blaja physiology... huhuhu...ok2.. ak terangkn skit psl penyakit ayah aku...(itu ari bru jek kuar dlm exam physio)...
SEPTIC SHOCK ni one of the type OF LOW RESISTANCE SHOCK....
inilah shock caused by severe VASODILATATION...SEPTIC SHOCK ni dpt dr infection of bacteria...at this shock, the capillary permeability will increases and automotically will decrease the blood pressure.... WHY DOCTOR?? (gaya dr amal)because the bacterial endotoxin depress the vasomotor centre with cause vasodilation of arterioles and capillary...
understand class?? heheheh...so, SHOCK occur...
best gak la blaja medic ni... rasa kadang2 kan, aku rase bersyukur sgt2...telah dipilih oleh ALLAH tu mempelajari ilmu medic ni....ALHAMDULILLAH... beruntung sgt2...mmg la byk kna blajar... tp sgt seronok... cume xthn tyme exam je la..kna hafal byk2 term2 yg lbh kurg same n payah nk sebut... hohoho...tp xpe la, akhirnye neurons2 aku aktif la gak.....dr xgne kn?? hohhohoh~~
smbung blek pasal hari bapa....
kite slalo je wish untuk hari ibu tp kita kadang2 hampir terlupa bahawa bler hari ayah... (termasuk la aku..)...
alasan bler tnya npe slalo jek lupe pasal ayah??
jawapan2 yg kite acapkali dgr....
1) DLM HADIS KN KATA,
"AJ-JANNATUH TAHTA AQDAMIL UMAHAT"... dy xckp pon syurga bwh telapak kaki ayah....
2) ala, ayah aku sporting, dy xamik kisah pon psl2 ni.... kalo aku wish ke tak, same jek...
xde beza pon.... so, law aku lupe pon, ok jek...
3) nape?? erm... hati ibu ni sensitif, kalau terdetik ape2, termakbul... kna la jaga hati ibu...
lg pon, kalo pasal2 hari2 penting, emak2 biase akan ingat dan mengharap... kalo ayah, x sangat...
lelaki la katakn....
dan bermacam2 la alasan.......
bagi aku.. ayah @ emak.. same jek.. dua2 amat penting.. xde beza pon.....
sbb nyer law xde ayah, cmne kite nk hidup??? kalo xde ayah, xde nye, ovum tu bleh matured sendiri.. and bleh jd zygote, embryo dan seterusnya... perlukan gak sperm tuk buat process fertilisation... KECUALI dengan takdir ALLAH, seperti IBU NABI ISA ALAIHISSALAM... yg dilahirkn tanpa ayah...itu nabi... kite?? as human?? perlukan fitrah semula jadi... yg telah ditetapkan ALLAH... yg bermula dari pencatuman sperm and ovum and so on... (law nk taw lg lanjut, bukak buku embryology ye...) so, kalo xde ayah, maka korg smua xde la kat world ni...
mmg la ade hadis mengatakn SYURGA ITU DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU... adakah itu membawa makna,kite bleh xhormat ayah?? absolutely not!!! dosa kite sebagaimana kite melukakan hati ibu, sama jugak dengan ayah.... kalau kite menyakiti hati ayah, dosa kite sama macam kite menyakiti hati ibu.... kerana mereka berdua amat penting bg kite...
waktu aku kat PLKN dlu, waktu buat khidmat bakti kat uma org2 tua... aku pernah berbual ngn sorg pak cik ni... dy pna ckp...dia pesan kat aku... kamu sayangi la ayah kamu sama kamu sayangi mak kamu... kamu taw, kadang2 ayah ni, mmg la nampak macam tak kisah... tp sebenarnya, MEREKA KISAH... tp mereka xnk tunjuk.... ego kadang2 menutupi kehendak mereka.... tp sbenarnya mereka inginkn benda2 ni.. walaupun nampak remeh... tp dalam hati mereka, mereka terharu sangat....
aku ingat lagi, waktu hari bapa thn 2005 kot... aku bagi abah hadiah, aku wish dy pagi2, pastu peluk abah kuat2, and cium pipi abah.... dy mmg terkejut sangat... walaupun dy ckp, eh ape ni dik?? dah2... hahaha... malu la tu... tp ak taw abah terharu, sbb nmpk mata abah cm nk merah... tp abah cover2... biase la tu... nama pon lelaki kn... tp mmg... ini hakikat.. korg wish la... kpd sape yg xpna wish, try la...
mmg la bler kite wish or ape2, xde la dapat sambutan macam kite wish kat ibu.. kalo kite wish kat ibu, dy akan peluk kite blek dan diakhiri ngn ucapan terima kasih, or ape2 la sewaktunye... tp yg penting dlm hati ayah, dy suke sgt.... itu paling penting....
erm... kalau sape yg kate hanya ibu punye kata2 jek mudah dimakbulkan...i disagree... sbb almost kata2 org tua, mudah dimakbulkan... tapi aku rase kata2 ayah lagi mudah dimakbulkan kot.. sbb da banyak kali kna kat aku.... ye la... ayah xbanyak membebel macam ibu... so, xde la banyak dosa sangat... menurut motivasi DATO` DR FADHILAH KAMSAN... org yg suke membebel, maka kurang pahalanya.. sbb org yg suke bercakap sia2 dan kosong kadang2 xsedar ape yg dicakap tu boleh membawa dosa... so... kurangkan la membebel yek..
huhuhu.... ok2... smbung... aku ingat lg, waktu SMRA, abah ckp kat aku, adik msti dapat mmtaz ni.. jgn risau la...sekali bler kuar result.. huh, btol mmtaz... alhamdulillah... waktu PMR cmtu gak, ayah aku ckp, erm... abah rasa adik dpt 8A la... and once again... ia menjadi kenyataan... and waktu SMA lak, aku tny abah, rase2 adik dapat bpe?? abah ckp, 12 subjek ea?? erm... tgk gaya mcm dpt 11 mumtaz 1 jayyid jiddan... skali btol da.... hahaha... pastu aku ckp kat abah,,, tgk.. abah ckp adik dpt 11mumtaz kn btol adik dpt 11 mumtaz... patotnye abah ckp 12 mumtaz.. pastu abah ckp... nak wat cmne.. dah abah rase nk sebut cmtu...erm.. tp waktu spm.. xsempat abah aku nk agak2 result spm aku... sbb dy da xde...=((.. tp result aku alhamdulillah la...
kat sni, bukan lah aku nk kata yg mulut ayah aku masin ke or doa ayah aku mudah dimakbulkan ke bukan... bukan itu yg nk aku sampaikan... smua ni ALLAH yg tentukan cume mungkin sekadar kebetulan... cume hanya nk cter la, doa dan kata2 ayah jugak mudah dimakbulkan.. bukan hanya ibu saja.... ok??? harap korg faham la maksud yg aku nk sampaikan...jangan salah anggap lak....ok?? sayangi la mereka sepenuh hati but plz make sure, yg kamu kna lebihkn sayang kepada ALLAH dan RASUL dahulu... ok?? hehehhe.... wish la ye kat ayah2 kesayangan korg... and smpikn la wish SELAMAT HARI BAPA aku kat ayah2 korg ea....(sian aku, xtaw nk wish kat sape... sob3)...
law rasenye aku ade tersilap bicara, tersalah type ke terguris or ape2 la....
AFWAN JIDDAN JIDDAN.... tatata~~

~akhirnye......~

salam smua....
akhirnye berjaya gak aku wat blog ni...
even dis is not my first time i have a blog...
but dis blog are 100% completed by me...
yg blog before2 ni org len yg buatkn...
(thankz nani... hehehe.. blog tu ko amik je la ea..=))
ape2pon... xleh nk edit byk2....
buku histo da seru2 da namaku...
enjoy reading ya...
for bdk zgzg, bace buku... jgn xbce...
all d`bez.. smua MUMTAZ... amin~~
tatata~~~

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger