BLOGGER TEMPLATE

Pages

31 January, 2010


salam... haish.. msti korg pelik kan, aku ni asyik mengupdate blog jek. haha~ well.. nak wat cmne. da xtaw nak buat ape lg. so, mengupdate la. alhamdulillah, akhirnya habis juga aku menghabiskan pembacaan 3 buah buku physiology. malam ni nak ulang balek and buat latihan. doakan la ea. moga sukses aku menjawab esok. Ari ni kita akan belajar mengenali dan mengecam gambar ye adik2.haha~ *mmg siyes kekurangan keje nih* . sbnrnya, tadi saje jek megtransfer gmbr, alang-alang tgk la skali. kirenyer ni adalah gambar2 terpilih yg aku nak masukkan dlm blog aku kali ini. and aku pon xtaw ape motif aku nak letak gmbr ni. korang agak2 sendiri je la motif dy.. huhu~


ini gmbr hospital jek, kuliah aku bhgn blkg dy.

ini adalah library kat alexandria! comel sgt library dy...


mak cik2 cleaner, EXCEPT *yg tgh menongkah dagu tuh*! huhu~

medical students~ ^_^

dis is my house... kitorgnye uma yg plg atas skali tuh.. tinggi kn? dah la xde lif.. :(

tertarik dgn gmbr ni.. sbb inilah 12 air mata air yg dlm al-quran tuh,,

Dahab Red sea~



xyah bukak, xde mender pon.




ish2.. sudah ku bilang jangan klik.. nak sgt tgkkn?, see la ktorg.. chumel kn? haha~




Ok..Kali ni, tolong JANGAN KLIK!! 




kan dah cakap jangan Klik.. nak klik jugak. hah,padan muka~



p/s to shazwani azeera sy saje nk buat mcm kamu.. belajar membuat spoiler.. jadi pon!! hehehe~





27 January, 2010

tokmiyah..

salam SATU MESIR n MALAYSIA semua...
[teringat tyme plkn dlu, ade byk salam, salam muhibbah la, salam kebahagiaan la]
Arakian, pagi ini sungguh sejuk terasa umpama sedang bertapa di dalam peti refrigator adanya. Ditambah pula, dengan dendangan nyanyian merdu daripada tuan stomach yang mampu mengalahkan kumpulan pancaragam Polis Mesir. Adanya pula, kini terduduk di rumah akibat perintah berkurung oleh Dr. Hassan tidak memberi Malaysian`s students keluar umah, kerana dipaksa membaca buku-buku anatomy nya.
*bertukar*
haha. ok siyes, aku mmg xreti bab2 nk mengarang seperti org2 lama. FAILED! haha. erm. bru je usai membaca anatomy. sesungguhnya, time2 exam ni, segala benda teringin. time exam ni pula, tbe2 idea nk mengedit blog melimpah2, pastu nak makan itu la nak makan ini lah. Time ni la pula, keinginan nk tonton movie semakin membara2, before2 nih, xmaw pulak tengok. ish3... SYAITAN punye kerja la ni.. nak kena tembak syaitan ni. isk3..

Tapi yg paling ketara, time exam ni memang asyik nk makan jek. Berat da naik xsedar2 lagi tuh, still da mengunyah. "tp xpe, time winter2 ni normalla kn kuat makan, sbb sejuk. bk lemak2 diperlukan, nnt tme summer kurus la tuh." ayat ni dr tahun lepas bermonolog kt kepala aku, tapi masalahnya, time summer pon kuat makan gak. cmne nih? adoi! tadi paling xboleh blah, nga ulangkaji tongue, bleh teringat nak makan chicken chop, ade ke patot. tgk tongue jek bleh terbayang chicken chop? haish~ ni la namanya demam exam. cakap pasal makanan. teringat pagi semalam, aku dan housemate aku keluar pagi2, semata-mata nak beli ish (roti arab) ngn tokmiyah. Semalam mmg btol2 mengidam nak makan tokmiyah. xtaw nape. Kitorg bukan beli trus roti tokmiyah taw, kitorg beli asing2. Semangat sangat kunun-kunun nak jadi cm org arab. In front of my house mmg ade tempat buat roti ish tuh. pagi2 mmg ramai org arab beratur beli. Dan tiap kali kitorang nak g kuliah jek, mmg lalu depan kedai tu smpi terlanggar2 org kat stu. and tiap kali time kitorg g kuliah tu la ramai pulak org arab beli, hah saje la tu beli time ktorg nak kuar. kantoi nak usha kitorang la tuh!... hahaha.

 kitorang beli segenih(1LE) tokmiyah, ngn nuss (0.50 LE) roti. dapatlah 3 keping jek roti. ok la tuh, ktorg bukannya makan banyak pon. saje nak try2. buat tokmiyah versi SENDIRI. kalau makan tokmiyah gtu jek, mmg rasa sgt2 masin, kena makan ngn roti ish baru sedap. tapi siyes! mmg sedap la. sgt2 sedap! memang ktorg menikmati sungguh2 makan tokmiyah tuh. Tokmiyah sangat2 sedap di makan time panas2 and ditambah pula dengan air teh secawan. pastu sambil layan LAGU MAHER ZAIN ... perghh.. memang rasa macam da bertukar jadi org arab. inilah dkatakan pabila org melayu dah bertukar menjadi arab. haha...kesedapan hingga menjilat jari! ape bestnya roti tokmiyah ktorg berbanding roti tokmiyah Ammu Arab? roti ktorg, ktorg nye tangan la yg penyekkan tokmiyah, tp law roti arab, dorg yg tolong penyekkan. tu jek.. hahaha. ok2 aku da mula merapik ni, korg tgk je la gmbr. sape2 yg dtg mesir, sila la merasai kesedapan TOKMIYAH ye!
*tokmiyah - adalah sejenis makanan yg dibuat dari kacang*









 



so inilah dy TOKMIYAH buatan ktorg a.k.a tokmiyah yg ktorg penyekkan jek. :)





25 January, 2010

kisah benar....!!

salam semua~ sedang meneroka dunia fesbuk tbe2 ternampak satu note about.*credit to aineen* sila la baca. kalau novel beratus2 muka srat kite boleh baca, takkan la kita tidak boleh meluangkan masa yang xsampai 5 minit pon membaca kisah benar ini kan? selamat membaca.


OPPS...ISTANNA YA AMM!!!! KEJAP!
sila tekan butang play di video bawah ni dulu!


video



*
xde pe2pon sbnrnye, saje nk bg korg feeling2 sikit tyme bace tuh* huhu~~

ok2... enjoy reading.. semoga kita dapat mengambil iktibar daripada kisah ini.. insyaallah... ^_^

Suatu petang, di Tahun 1525. Penjara tempat tahanan orang-orang di situ terasa hening mencengkam. Jeneral Adolf Roberto, pemimpin penjara yang terkenal bengis, tengah memeriksa setiap kamar tahanan. Setiap banduan penjara membongkokkan badannya rendah-rendah ketika 'algojo penjara' itu melintasi di hadapan mereka. Kerana kalau tidak, sepatu 'boot keras' milik tuan Roberto yang fanatik Kristian itu akan mendarat di wajah mereka. Roberto marah besar ketika dari sebuah kamar tahanan terdengar seseorang mengumandangkan suara-suara yang amat ia benci. "Hai... hentikan
suara jelekmu! Hentikan... !"

Teriak Roberto sekeras-kerasnya sambil membelalakkan mata. Namun apa yang terjadi? Laki-laki dikamar tahanan tadi tetap saja bersenandung dengan khusyu'nya. Roberto bertambah berang. Algojo penjara itu menghampiri kamar tahanan yang luasnya tak lebih sekadar cukup untuk satu orang. Dengan marah ia menyemburkan ludahnya ke wajah tua sang tahananyang keriput hanya tinggal tulang. Tak puas sampai di situ, ia alu menyucuh wajah dan seluruh badan orang tua renta itu dengan rokoknya yang menyala. Sungguh ajaib... Tak terdengar secuil pun keluh kesakitan. Bibir yang pucat kering milik sang tahanan amat galak untuk meneriakkan kata Rabbi, wa ana 'abduka... Tahanan lain yang menyaksikan kebiadaban itu serentak bertakbir sambil berkata, "Bersabarlah wahai ustaz... InsyaALlah tempatmu di Syurga."

Melihat kegigihan orang tua yang dipanggil ustaz oleh sesama tahanan, 'algojo penjara' itu bertambah memuncak marahnya. Ia memerintahkan pegawai penjara untuk membuka sel, dan ditariknya tubuh orang tua itu keras-kerasnya sehingga terjerembab di lantai.

"Hai orang tua busuk! Bukankah engkau tahu, aku tidak suka bahasa hinamu itu?! Aku tidak suka apa-apa yang berhubung dengan agamamu! Ketahuilah orang tua dungu, bumi Sepanyol ini kini telah berada dalam kekuasaan bapa kami, Tuhan Jesus. Anda telah membuat aku benci dan geram dengan 'suara-suara' yang seharusnya tidak didengari lagi di sini. Sebagai balasannya engkau akan kubunuh. Kecuali, kalau engkau mahu minta maaf dan masuk agama kami."

Mendengar "khutbah" itu orang tua itu mendongakkan kepala, menatap Roberto dengan tatapan yang tajam dan dingin. Ia lalu berucap,

"Sungguh... aku sangat merindukan kematian, agar aku segera dapat menjumpai kekasihku yang amat kucintai, ALlah. Bila kini aku berada di puncak kebahagiaan karena akan segera menemuiNya, patutkah aku berlutut kepadamu, hai manusia busuk? Jika aku turuti kemahuanmu, tentu
aku termasuk manusia yang amat bodoh."

Sejurus sahaja kata-kata itu terhenti, sepatu lars Roberto sudah mendarat di wajahnya. Laki-laki itu terhuyung. Kemudian jatuh terkapar di lantai penjara dengan wajah berlumuran darah. Ketika itulah dari saku baju penjaranya yang telah lusuh, meluncur sebuah 'buku kecil'. Adolf Roberto berusaha memungutnya. Namun tangan sang Ustaz telah terlebih dahulu mengambil dan menggenggamnya erat-erat. "Berikan buku itu, hai
laki-laki dungu!" bentak Roberto.

"Haram bagi tanganmu yang kafir dan berlumuran dosa untuk menyentuh barang suci ini!"ucap sang ustaz dengan tatapan menghina pada Roberto. Tak ada jalan lain, akhirnya Roberto mengambil jalan paksa untuk mendapatkan buku itu. Sepatu lars seberat dua kilogram itu ia gunakan untuk menginjak jari-jari tangan sang ustaz yang telah lemah. Suara gemeretak tulang yang patah terdengar menggetarkan hati. Namun tidak demikian bagi Roberto. Laki-laki bengis itu malah merasa bangga mendengar gemeretak tulang yang terputus. Bahkan 'algojo penjara' itu merasa lebih puas lagi ketika melihat
tetesan darah mengalir dari jari-jari musuhnya yang telah hancur. Setelah tangan tua itu tak berdaya, Roberto memungut buku kecil yang membuatnya baran. Perlahan Roberto membuka sampul buku yang telah lusuh. Mendadak algojo itu termenung.

"Ah... seperti aku pernah mengenal buku ini. Tetapi bila? Ya, aku pernah mengenal buku ini."

Suara hati Roberto bertanya-tanya. Perlahan Roberto membuka lembaran pertama itu. Pemuda berumur tiga puluh tahun itu bertambah terkejut tatkala melihat tulisan-tulisan "aneh" dalam buku itu. Rasanya ia pernah mengenal tulisan seperti itu dahulu. Namun, sekarang tak pernah dilihatnya di bumi Sepanyol. Akhirnya Roberto duduk di samping sang ustaz yang sedang melepaskan nafas-nafas terakhirnya. Wajah bengis sang algojo kini diliputi tanda tanya yang dalam. Mata Roberto rapat terpejam. Ia berusaha keras mengingat peristiwa yang dialaminya sewaktu masih kanak-kanak.

Perlahan, sketsa masa lalu itu tergambar kembali dalam ingatan Roberto. Pemuda itu teringat ketika suatu petang di masa kanak-kanaknya terjadi kekecohan besar di negeri tempat kelahirannya ini. Petang itu ia melihat peristiwa yang mengerikan di lapangan Inkuisisi (lapangan tempat pembantaian kaum muslimin di Andalusia). Di tempat itu tengah berlangsung pesta darah dan nyawa. Beribu-ribu jiwa tak berdosa gugur di bumi Andalusia.Di hujung kiri lapangan, beberapa puluh wanita berhijab (jilbab) digantung pada tiang-tiang besi yang terpancang tinggi. Tubuh mereka gelantungan tertiup angin petang yang kencang, membuat pakaian muslimah yang dikenakan berkibar-kibar di udara. Sementara, di tengah lapangan ratusan pemuda Islam dibakar hidup-hidup pada tiang-tiang salib, hanya karena tidak mahu memasuki agama yang dibawa oleh para rahib.

Seorang kanak- kanak laki-laki comel dan tampan, berumur sekitar tujuh tahun, malam itu masih berdiri tegak di lapangan Inkuisisi yang telah senyap. Korban-korban kebiadaban itu telah syahid semua. Kanak kanak comel itu melimpahkan airmatanya menatap sang ibu yang terkulai lemah di tiang gantungan. Perlahan-lahan kanak - kanak itu mendekati tubuh sang ummi yang tak sudah bernyawa, sambil menggayuti abinya. Sang anak itu berkata dengan suara parau, "Ummi, ummi, mari kita pulang. Hari telah malam. Bukankah ummi telah berjanji malam ini akan mengajariku lagi tentang alif, ba, ta, tsa... .? Ummi, cepat pulang ke rumah ummi... "

Budak kecil itu akhirnya menangis keras, ketika sang ummi tak jua menjawab ucapannya. Ia semakin bingung dan takut, tak tahu apa yang harus dibuat . Untuk pulang ke rumah pun ia tak tahu arah. Akhirnya budak itu berteriak memanggil bapaknya, "Abi... Abi... Abi... " Namun ia segera terhenti berteriak memanggil sang bapa ketika teringat petang kelmarin bapanya diseret dari rumah oleh beberapa orang berseragam.

"Hai... siapa kamu?!" jerit segerombolan orang yang tiba-tiba mendekati budak tersebut. "Saya Ahmad Izzah, sedang menunggu Ummi... " jawabnya memohon belas kasih. "Hah... siapa namamu budak, cuba ulangi!" bentak salah seorang dari mereka. "Saya Ahmad Izzah... " dia kembali menjawab dengan agak kasar. Tiba-tiba "Plak! sebuah tamparan mendarat di pipi si kecil. "Hai budak... ! Wajahmu cantik tapi namamu hodoh. Aku benci namamu. Sekarang kutukar namamu dengan nama yang lebih baik. Namamu sekarang 'Adolf Roberto'... Awas! Jangan kau sebut lagi namamu yang buruk itu. Kalau kau sebut lagi nama lamamu itu, nanti akan kubunuh!" ancam laki-laki itu." Budak itu mengigil ketakutan, sembari tetap menitiskan air mata. Dia hanya menurut ketika gerombolan itu membawanya keluar lapangan Inkuisisi. Akhirnya budak tampan itu hidup bersama mereka.

Roberto sedar dari renungannya yang panjang. Pemuda itu melompat ke arah sang tahanan. Secepat kilat dirobeknya baju penjara yang melekat pada tubuh sang ustaz. Ia mencari-cari sesuatu di pusat laki-laki itu. Ketika ia menemukan sebuah 'tanda hitam' ia berteriak histeria, "Abi... Abi... Abi... " Ia pun menangis keras, tak ubahnya seperti Ahmad Izzah dulu. Fikirannya terus bergelut dengan masa lalunya. Ia masih ingat betul, bahwa buku kecil yang ada di dalam genggamannya adalah Kitab Suci milik bapanya, yang dulu sering dibawa dan dibaca ayahnya ketika hendak menidurkannya. Ia jua ingat betul ayahnya mempunyai 'tanda hitam' pada bahagian pusat.Pemuda bengis itu terus meraung dan memeluk erat tubuh tua nan lemah. Tampak sekali ada penyesalan yang amat dalam atas tingkah-lakunya selama ini. Lidahnya yang sudah berpuluh-puluh tahun lupa akan Islam, saat itu dengan spontan menyebut, "Abi... aku masih ingat alif, ba, ta, tha... " Hanya sebatas kata itu yang masih terakam dalam benaknya.

Sang ustaz segera membuka mata ketika merasakan ada tetesan hangat yang membasahi wajahnya. Dengan tatapan samar dia masih dapat melihat seseorang yang tadi menyeksanya habis-habisan kini sedang memeluknya. "Tunjuki aku pada jalan yang telah engkau tempuhi Abi, tunjukkan aku pada jalan itu... " Terdengar suara Roberto meminta belas. Sang ustaz tengah mengatur nafas untuk berkata-kata, lalu memejamkan matanya. Air matanya pun turut berlinang. Betapa tidak, jika setelah puluhan tahun, ternyata ia masih sempat berjumpa dengan buah hatinya, di tempat ini. Sungguh tak masuk akal. Ini semata-mata bukti kebesaran Allah.

Sang Abi dengan susah payah masih boleh berucap. "Anakku, pergilah engkau ke Mesir. Di sana banyak saudaramu. Katakan saja bahwa engkau kenal dengan Syaikh Abdullah Fattah Ismail Al-Andalusy. Belajarlah engkau di negeri itu," Setelah selesai berpesan sang ustaz menghembuskan nafas terakhir dengan berbekal kalimah indah "Asyahadu anla IllaahailALlah, wa asyahadu anna Muhammad Rasullullah... '. Beliau pergi dengan menemui Rabbnya dengan tersenyum, setelah sekian lama berjuang dibumi yang fana ini.

Kini Ahmah Izzah telah menjadi seorang alim di Mesir. Seluruh hidupnya dibaktikan untuk agamanya, 'Islam, sebagai ganti kekafiran yang di masa muda sempat disandangnya. Banyak pemuda Islam dari berbagai penjuru berguru dengannya... "



Al-Ustadz Ahmad Izzah Al-Andalusy.


Benarlah firman Allah...
"Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama ALlah, tetaplah atas fitrah ALlah yang telah menciptakan manusia menurut fitrahnya itu. Tidak ada perubahan atas fitrah ALLah. Itulah agama yang lurus, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui." (QS>30:30)
Syeikh Al-Islam Turki yang terakhir iaitu As-Syeikh Mustafa Al Basri telah menegaskan dalam bukunya ...
Sekularisma yang memisahkan ajaran agama dengan kehidupan dunia merupakan jalan paling mudah untuk menjadi murtad.


~~pada sape2 rasa nak sebarkan kisah ini, TAFADOL MASYKURAH~ mafish musykillah. :)~~
waallahua3lam.









24 January, 2010

~ begitulah ye! ~



fuh.legaaa!! ~
lepas sudah satu subjek... histo gone, come plak MR. ANATOMY..exam histo td erm.alhamdulillah kot.. insyaallah la kot..xberani nk mengconfidentkan diri bg kate putus. berusaha sudah, so skg doa dan tawakal take places!

hari ni agak kepenatan jugakla. xbpe nk tdo malam td. tu la, STUDY LAST MINUTE lg. *sila jangan ikut ye adik2* huhu.. padan muka! isk3..sebaik sahaja aku mengeluarkan diri dari dewan periksa, terus kena bergegas ke department anatomy plak. ade class anatomy! Dari exam hall nak ke anatomy class agak jauh jugakla memakan masa la dalam 5-6 min tuk sampai. itu kalau jalan macam mamat askar, kalau jalan cam mak minah lenggang lenggok lagi lama. and as usual, nama pon perempuan mestilah amik jalan yg macam perempuan kan ditambah ngan perisa perbualan, makin lama la ye duration nk sampai.

ok2.. sbnrnye aku bukan nak cerita pasal jalan mak minah or what so ever. sbnrnye nak cter mender len termasuk plak cerita ini. haish~ ni kalo idea da melimpah ruah mmg cmni la. time keluar dr exam hall, aku tgk budak arab muka dorg mmg sangat-sangat bahagia! kalah org yg berkahwin. konfirm dorg dapat jawab la tuh! tapi xboleh lawan muka bdk malaysia ,semua muka gembira cm nak balek MALAYSIA.. haha...ok2.. aku tipu! tapi tadi mmg la, keluar je dewan semua bdk2 arab berkumpul, dorg berbincang jawapan. pastu aku terdengar la dorang cakap masa lalu sebelah dia, [aku bleh la faham sikit2 ape org arab cakap.. tapi sikit jek kot] ade kawan dia tanya, ko bleh jawab x? ngn muka konfiden dy pon angguk2!


kalau orang arab cakap dia boleh jawab, maksudnya dia memang btol2 boleh jawab! PERCAYALAH! sbb dorg ni mmg kuat ingatan, sangat2 kuat ingatan..!! memory komputer pon kalah ngn dorg taw! xcaya? korang try la cari sorg budak arab, tanya dia soalan anatomy kat dia, pastu bukak buku semak apa dia bace. mesti sebijik sebadak cam dalam buku. Hatta, perkataan an or a, the pon memang xkan tinggal! kalau korg tanya yg xhafal, mmg la dorg xingat! tengok je la Professor, Doctor yang ajar, ayat yang keluar dari mulut dorg sebijik selembu cam dalam buku, mmg macam fotostat. prof dtg kelas hanya bawak ilmu yg penuh kt kepala tnpa buku. Takjub daku seketika. itu la kelebihan dorg, sbb dorg ni mmg rajin membaca dan menghafal al-quran. SUBHANAALLAH..

TAPI... ada satu la yang aku xbape berkenan ngn org arab nih. dorang KURANG MENGHORMATI ILMU.! sedih kadang2. time before exam mmg smua baguslah, pegang buku, sambil jalan hafal. time tuh memang nampak persekitaran cm kat negara JEPUN la. Tapi, bler habis jek dorg exam, dah xjadi cam negara JEPUN da, jadi negara AFRIKA kot. bersepah2 nota. isk3. sedih aku tengok. bende ni JANGAN IKUT apatah lagi dicontohi. mula2 rasa cm nk tolong kutip jek, tapi bler da melambak, xpelah.. biarlah ammu yg biasa sapu tuh kutip... huhu..


mamat arab tu hanyalah model semata2.. fokus pada helaian kertas kt belakang tuh.
~~klik utk besarkan gmbr~~
sedihkan? kitab yg patut dimuliakan tapi.....

*saje nk menginterframekn buku aku.. huhu*

cukupla se dua gambar jek..sekadar cth. ape2pon, MESIR ni tetap bumi para anbiya`.bumi yg doa mudah dikabulkan, dan tamadun2 islam byk started here! dan ape2pon sinilah tempat aku blaja. aku xnk kutuk byk2, krna sesungguhnya I LOVE EGYPT! *berbau retorik sedikit* haha.. aku buat post ni pon sbg ingatan, agar kite xbuat seperti ini. dan biasalah kan setiap bende mesti ade kelebihan dan kekurangan. same jek kt mana2 ngra pon even malaysia pon, ade je yg xsempurna kan? NOBODY PERFECT, ryte.? so... thats all.. :)
sekian tammatlah sudah repekan daku~~ ^_^ peace.!!





18 January, 2010

examm....!!!

imtihan..
imtihan..
imtihan..


warghhh!!! tulun2.
sape ade jumpe doraemon bkn edoraemon...
sila bg taw aku...A.S.A.P!!
sbb aku nak pinjam alat magic dy tuk jwb exam... =,=
huhu~


xsabar nak habiskan exam...
pastu aku mau PULANG!!
nak BALIK!!


*harap maklum.. TIADA TEMPAHAN BARANGAN  ye!!... terima kasih *


yeyeye... chaiyok....!
*nisa` skit jek lg*
aja-aja fighting...!


AMARAN :
kepada semua PEMBACA!!!
setelah membaca post aku...
DIHARUSKAN UTK MENDOAKAN KEJAYAAN AKU... 
ORAIT? huhuhu~~

[antara doa yg mudah dikabulkan oleh ALLAH ialah ketika berdoa, xlupa untuk mendoakn kesejahteraan saudara-saudaranya..]

ok2.. nk smbung study...
*Sje mereleasekn otak jap*


*NOTA CINTA TUK KORG~*
"di kesempatan ini, aku memohon jutaan kemaafan andai ade tersalah bicara, terkasar xtentu masa, terjerit di telinga, tercubit n halalkan la segala-galanya... MAAFIN YA!! maalij awi.. afwan kasiran.. "

tatata~

13 January, 2010

14th JAN..

"SANAH HELWA YA GAMILAH"
"HAPPY BIRTHDAY AKAK"
"BON ANNIVERSAIRE SOEUR "
"glückliche Geburtstag-Schwester!"
"с днем рождения сестра!"




TIT...TIT...TIT...
tepat pkul 6 pm kt mesir a.k.a 12 mlm di msia
maka telah berumur lah kakakku syg..
again.. HAPPY BIRTHDAY AKAK!!
U`re getting older sis..
cpt2.. go see ur face at mirror, mne la taw kot2 da ade wrinkle ke kn... hahaha..

masuk thn ni rasanya hampir 7 tahun x sambut besday my sis together..
sedihnyer.. bler la jodoh untuk menyambut besday my sis ni nak ade ek?
tu la kalau lahir bulan awal2.. kan da xdpt sambut sama2..
so attention for korg2 smua, law nk lahirkan anak, jgn lahir bulan JANUARY..
kesian anak2 korang nanti. xdpt smbut besday.. sbb bln jan slalu da nek sek...
aku rase last aku sambut tyme standard 6...
tu pon nsb bek tyme cuti sek....
tyme form 1,2 nk smbut, tyme tu kt asrama..
and tyme tu kite x matured lg, xtaw nk smbut cmner...bab2 celebration ni blum pro lg...
tyme form 3 lak, abah sakit, tyme tu mcm xsedap nk smbut besday...
pastu tyme form 4 and form 5 plak..
aku da masuk asrama SMAKJ, dan mmg tyme tu plak tyme sekolah
xdapat sambut lg.. sedihnyer...
pastu ingatkan pas form5 bleh la smbut sama2, skali adik masuk PLKN plak...
again, we can`t celebrate together.. :(
then, thn lpas and this year, i`m at egypt..
and xleh nk sambut besday ngn kamu... wawa...
i`m so sorry!!
really don`t mean it.. :(

tapi....
satu benda
i loike about u
akak xpna pon kisah pasal birthday...
smpi kadang2 akak sendiri boleh lupa besday akak bler..
*short-term memory btol* haha.. joking...
akak xkisah pon law ade org lupa besday akak
akak xpna pon mintak present dr mama, arwah abah or adik dulu2
and akak xpernah pon mengharap birthday akak di sambut
akak mmg bagus..
akak xkisah pon law birthday adik every year mama sambut
*walaupun sbnrnyer aku yg suruh mama sambut* ..hee~~
akak xkisah pon...
akak xjeles pon..
kalau time birthday akak, adik xwat lupe2
xbg hadiah ke x wish ke..
akak xkecoh pon...
akak biase jek...
akak bleh lg layan adik, beli macam2
padahal patutnye adik yg kena belanja akak..
AKAK TAK KISAH POWN..
dan sgt berbeza ngn adik...
akak lg pentingkan ktorg family dr urself...
*anak sulung mmg kena cmtuh kn? hehe*
THANKS AKAK!!
thanks byk2...
and thanks sbb selama 21 tahun
sanggup melayan karenah adik...



THANKS and SORRY for everything....
and i miss and lovee you soo much!

lastly, wanna wish u ,

Happy birthday dear,
may ALLAH bless u everyday, every time, every minute, and wherever u`re..
semoga dipanjangkan umur,
semoga semakin meningkatnya umur, sama meningkatnya iman dan amal...
semoga sentiasa di bwah lembayung ALLAH sentiasa..
semoga najjah dalam setiap imtihan
semoga tercapai segala impian n cita-cita
and semoga cepat kawen.. hahaha~
and semoga kite sentiasa tabah meneruskan hidup walaupun tinggal hanya kite bertiga...
aminnn. ya rabb~
dan semoga kite bleh tabah meneruskan hidup walaupun tnpa abah...







your cutey sis,


p/s aku da bg ko hadiah td.. hadiah bacaan yasin.. :)









04 January, 2010

.........

first of all wanna to say,
"ASSALAMUALAIKUM"

secondly, HAPPY NEW YEAR..
i think i`m not late yet to wish it, ryte?

thirdly, HAPPY GETTING OLDER!
especially for those 'memasuki' area 20th...
EXCEPT me.. i`m just 19th 2 months..
not yet 20th... hehehe...
S.O, i`m still young.. hoho..

then, i wanna to wish.. GOOD LUCK to all medical and dirasat`s students in egypt
especially in zagazig... BITTAUFIQ WANNAJAH in ur mid-year exam...
may we all pass with flying colour..insyaallah.. aminnn ya rabb...

and for all the reader,
HAPPY READING
and
please pray for us ya...! thankx...

p/s** there might have some/many error in grammar & spelling, just ignore it
**this blog will be "tawakuf" for a while,and will be continue after mid-year exam.. :d *mcm rmi follower jek* huhu..(ape2pon depend, law aku ade mood nk meng'update'.. maka adelah..he3 ) ^_^


MySpace












01 January, 2010

pagi yg gelap...

pagi itu,
sayup kedengaran alunan kalimah-kalimah ALLAH
tersentak seketika aku drpd mimpi2 indah
oh, indahnya!
walaupun iramanya sgt keras tidak berlagu
mampu membuat aku terlena seketika
menghayatinya..

kalimah itu
umpama menarik-narik diriku agar keluar daripada saratoga pink ala-ala redku
sememangnya aku ingin keluar
daripada pelukan hangat cik sara
aku rimas dgn pelukan itu
namun ada si CELAKA
yg menambahkan lg kehangatan tubuhku
di kala pagi yg dingin amat
dasar DURHAKA,
ia menghembus-hembus angin  ke arahku
membuatkan upper limb dan lower limb ku
juga merasai kedinginan itu.

hembusan itu memukau aku
tanpa aku sedari
tangan aku melakukan involuntary action
sebelum otakku memberikan arahan...
dengan kelembutan
aku menarik semula diriku
meringkuk ke dalam pelukan cik sara
oh, hangatnya.

sekali lagi,
anggota badanku membuat percaturan sendiri
mengkhianati otakku
membiarkan otakku terpana seketika
kelopak mataku mulai menutup
sedikit demi sedikit
membuat aku mulai khayal
khayal dan terawang-awang
dan mulai berada di duniaku sendiri
tatkala aku baharu sahaja mahu
melakonkan watakku
terdengar aku suatu suara
yg btol2 menganggu kosentrasiku
suara itu seperti biasa ku dengar
walaupun butirannya tidak dapat kufahami semuanya
tatkala aku sedang memerah otakku untuk mengintepretasikan suara itu
tiba-tiba

"NISA!! BANGUN.. SOLAT SUBUH!!"

laa... suara housemate aku rupanya..
patut la mcm pernah dengar...
uit SYAITAN, ko xberjaya goda aku kali ni...
alhamdulillah!! yess!! aku menang~

MySpace





Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger